Functies

De lever bevat een betrekkelijk groot bloeddepot en produceert galvloeistof die wordt opgeslagen in de galblaas. Daarnaast heeft het een belangrijke metabole functie: koolhydraatstofwisseling, vetstofwisseling, eiwitstofwisseling, detoxificatie van stoffen, hormoonafbraak, opslag van ijzer.

De activiteiten van de lever leveren zoveel warmte op dat daarmee het lichaam op temperatuur gehouden wordt.

Grondstoffen

De grondstoffen die de lever te verwerken krijgt, komen binnen via de poortader. Per minuut stroomt door die ader anderhalve liter bloed de lever binnen, uit de maag, de darmen, de milt en de alvleesklier. In dit bloed bevindt zich het reeds in de spijsverteringsorganen verteerde voedsel: eiwitten, die afgebroken zijn tot aminozuren, koolhydraten in de vorm van suikers, vetten, enzovoorts.

Productie

Een belangrijke functie van de lever ligt in het zuiveren van het bloed. Allerlei afvalstoffen moeten eruit voor het bloed teruggaat in de circulatie, richting de longen. In de milt, die aan de andere kant van de buikholte op dezelfde hoogte zit, worden stervende rode bloedcellen afgebroken. Bij dit proces komt het afvalproduct bilirubine vrij, dat door de milt in de bloedbaan geloosd wordt. De lever op haar beurt filtert dit eruit en scheidt dit, naast andere afvalstoffen zoals cholesterol, via een tussenstop in de galblaas, uit in de twaalfvingerige darm. Deze bilirubine geeft de ontlasting - als het chemische complex goed werkt - haar bruine kleur. Zijn die afvoerwegen verstopt (bijvoorbeeld door galstenen, die door het klonteren van de cholestrol in de gal kunnen ontstaan), dan ontbreken in de ontlasting ook die kleurstoffen en heeft de ontlasting weinig kleur.

De lever produceert ook gal; per dag iets meer dan een halve liter. Die gal komt via de galblaas in de darmen, wat gebeurt als de maag zich gevuld heeft. Gal verandert de vetten in het voedsel in kleinere eenheden. Hierbij ontstaan vetzuren die dan via de darmen en het bloed weer in de lever terechtkomen, waar ze in de energievoorziening van ons lichaam een rol spelen.

Afbraak van schadelijke stoffen

Een groot deel van het tijdens de omzettingen van aminozuren in de lever ontstane ammoniak wordt direct omgezet tot ureum en afgegeven aan het bloed. De nieren scheiden dit dan weer uit.

De lever haalt daarnaast allerlei schadelijke en giftige stoffen uit het bloed. Zo kan de lever een geneesmiddel deels of volledig onwerkzaam maken nadat het zijn functie heeft vervult.

Galstenen

Naar schatting heeft 20% van de wereldbevolking galstenen in hun galblaas. Nog een veel groter aantal mensen heeft galstenen in hun lever. Dit is een belangrijke belemmering om een goede gezondheid, jeugdigheid en vitaliteit te behouden en te verwerven. Het is een belangrijke rede waarom mensen ziek worden en moeite hebben met herstel. (bron: Andreas Mortiz).

Toch hebben de meeste mensen met levercongestie en stagnatie, normale leverwaarden in het bloed.

De leverenzymniveau`s in het bloed zijn pas verhoogd als er sprake is van vergevorderde levercel destructie, zoals b.v. bij hepatitis en leverontsteking.

De lever speelt een belangrijke rol in groei en functioneren van elke cel in het lichaam. De aanwezigheid van stukken geklonterde gal (galstenen) in lever en galblaas, hindert vitale processen als de spijsvertering, eliminatie van afval en detoxificatie van schadelijke substanties in het bloed. Door de lever te ontdoen van honderden galstenen kunnen alle lichaamscellen voldoende voedingsstoffen ontvangen, efficiŽnt afvalstoffen van de stofwisseling elimineren, ontgiften, perfecte communicatie onderhouden met het zenuwstelsel, het endocriene systeem en elk ander deel van het lichaam.

Bijna elke patiŽnt die lijdt aan een chronische zieke heeft buitensporige hoeveelheden galstenen in de lever. Neem de proef op de som en doe een leverzuivering. De meerderheid van de gal + leverstenen bestaat uit dezelfde `onschadelijke` bestanddelen als in vloeibare gal, waarvan cholesterol het hoofdingrediŽnt is. 20% van de stenen in de galblaas bestaat uit mineralen: calciumzouten en galpigmenten. D.m.v. echoscopie zijn de verharde stenen beter aantoonbaar dan de zachte intrahepatische. Slechts wanneer er buitensporige hoeveelheden cholesterolgebaseerde stenen de galkanalen van de lever blokkeren, onthult echoscopie een ďvette leverĒ. Een vette lever kan wel zo`n 20.000 stenen verzamelen eer hij bezwijkt. Je kunt je voorstellen wat deze stenen in de aanloop totÖÖÖ..veroorzaakt hebben.

terug naar lever-gal zuivering

 

 

© 2008 Aude Sapere. Alle rechten voorbehouden.